APRI Chardonnay 2012 - Sklepy Trávníček & Kořínek

Podzim je celkem slunečný a teplý, takže není důvod na podzimní chmury.

V sobotu jsem se vydala do lesa a během chvilky nasbírala koš krásných hub. Přišla klasická otázka, co s nimi? Už dlouho jsem nevařila italské houbové risotto a tak bylo jasno. 

Další otázka se hned nabízí a s čím? Už pár let si ve sklepě archivuji Chardonnay Apri ročník 2012 - Sklepy Trávníček & Kořínek, do kterého jsem se zamilovala před lety na Pardubickém festivalu vína. Nadešel čas víno otevřít a potěšit se jeho obsahem. Po otevření zjišťuji, že budu muset chvíli počkat, protože nutně potřebuje rozdýchat. Není divu, vždyť zrálo 18 měsíců v barikových sudech. Po dvou hodinách se k němu vracím a tentokrát už chuťové buňky pějí ódy na radost.

Barva je zlatavá s překrásnou jiskrou. Aroma vanilky střídá exotické ovoce, badyán, akátové květy, žluté růže, kumkwat....při každém nádechu je bohatost až omračující. Chutˇ potvrzuje vůni, je plná, extraktivní, suchá, s nekonečně dlouhou dochutí. Na slepé degustaci by se dalo lehce zaměnit za Meursault. Víno dopíjím druhý den, kdy je ještě o něco jeho vůně i chuť rozvinutější a zároveň uhlazenější.

Škoda, že nemám ještě další lahev, zajímal by mě vývoj za pár let, protože jsem přesvědčená, že má před sebou ještě dlouhý potenciál zrání.