Váš průvodce světem vína


Otázky a odpovědi

Mám při degustaci mezi jednotlivými vzorky vín vyplachovat sklenici vodou?

Ne, rozhodně ne! Voda vína ředí. Pokud je ochutnávka seřazena vzestupnou tendencí, není potřeba sklo vyplachovat. Pokud je to nezbytně nutné, nalejte trochu vína, které se chystáte ochutnávat do sklenice, dobře s ní zatočte,tak, aby víno rovnoměrně pokrylo stěny sklenice, víno vylijte a nechte si nalít degustační vzorek.

—————

Co je to barrique?

Barrique (česky nazývaný "barik") je dubový sud o obsahu 225 l, který se používá k vyzrávání vín. Nejznámější jsou z amerického nebo francouzského dubu, ale setkat se můžeme i se Slavonskými či Kavkazskými. Sudy mohou být nevypalované i vypalované, nejčasteji se používají středně vypálené sudy, které vínům propůjčují specifický charakter jak v chuti, tak i vůni. Je však nutné říci, že ne každé víno je vhodné pro zrání v barrigue, pouze "velká" vína získají školením v těchto sudech, neboť v opačném případě se může stát, že je zcela potlačen charakter vína a převládají pouze dřevité tóny. Je na vinaři, aby rozhodl, jaký typ sudu pro jednotlivá vína použije. Na výběr má různé velikosti - sudy o objemu 500 l se nazývají Tonneaux, dále se pak používají sudy až do objemu 30 hl. Vína, která zrají ve větších sudech jsou obohacována o jiné aromatické látky než v barrique a mají jiný průběh zrání.

—————

Co je to Appassimento?

Appassimento je italský název pro sušení hroznů. Prastarý způsob sušení hroznů probíhal na slámě po dobu 4-6 měsíců. V současné době se k sušení používají moderní zařízení. Ve větších vinařstvích jsou to speciální klimatizované místosti s odvodem vlhosti, u malých vinařů plně poslouží výkoné ventilátory a speciální přepravky s drážkami pro odvod vlhkosti. Sušené hrozny jsou pak po 4-6 měsících vylisovány a zpracovány na víno. Nemusí se však vždy jednat pouze o dezertní víno. V případě tzv. "překvašení do sucha" vzniká velmi extraktivní suché víno, v Itálii je tímto způsobem vyráběno věhlasné Amarone della Valpolicella.

—————

Co znamená Terroir ?

Terroir je soubor faktorů ovlivňující kvalitu a charakter vína. Je to půda, klima, poloha a orientace vinice, stáří keřů, nadmořská výška apod. Terroir znamená autentičnost vín a jejich nezaměnitelný charakter.

 

 

—————

Co znamená "En primeur" ?

En primeur

je systém obchodování vín, jehož historie sahá až do 12 století.

Jedná se  o nákup mladého vína, které ještě mnoho měsíců bude zrát v sudech. Tento systém je patrně nejrozšířenější v oblasti Bordeaux. Jeho výhodou je možnost nákupu vín za výrazně nižší cenu, než která bude po nalahvování a uvedení na trh. Nevýhodou je riziko, protože se nákup uskutečnuje v době, kdy ještě není zcela zřetelné, jak se víno bude při zrání vyvvíjet. Období nákupu En primeur trvá cca 2 měsíce, od počátku dubna do června a obchoduje se s víny předešlého ročníku. Vína nakoupená tímto způsobem obchodník dodá kupujícímu přibližně za 2 roky.

 

—————

Co to je malolaktická fermentace?

Jablečno-mléčné kvašení (malolaktická fermentace) je biochemický proces, při kterém se mění kyselina jablečná na kyselinu mléčnou a oxid uhličitý. Kyselina jablečná je velmi ostrá, proto je dikarboxylová kyselina jablečná v průběhu malolaktické fermentace nahrazována (MLF) monokarboxylovou kyselinou mléčnou, což vede ke zjemnění chuti. MLF provádí především druh bakterií Oenococcus oeni.

Hlavním úkolem MLF je snížení kyselosti a zvýšení pH.

 

 

—————