Piemonte - článek pro časopis Víno&Styl č.50

Majestátní pohoří Alp, rozlehlé říční toky, malebná kopcovitá krajina osázená vinicemi, prastarý hrad či tvrz tyčící se snad na každém vrcholku, pokojní, milí a mírně uzavření piemonťané. Tak lze stručně charakterizovat charismatický a podmanivý region, kde zaručeně dobře pobydete a ještě lépe pojíte i popijete

Region Piemont najdete v severozápadní části Itálie, na severu sousedí se Švýcarskem, na západě s Francií stejně jako s dalším italským regionem Valle d'Aosta. Jižní hranice náleží Ligurii, východní tvoří Lombardie a méně než 8 km Emilia-Romagna. Na rozloze 25.402 km2 žije 4.463.135 obyvatel, z čehož téměř jeden milion přebývá v hlavním městě regionu, Turíně. Územní rozdělení je tvořeno 8 okresy (Alessandria, Asti, Biella, Cuneo, Novara, Torino, Verbano-Cusio-Ossila, Vercelli). Samotný název Piemonte je složeninou slov "ai piedi di monte", což lze přeložit jako “u nohou hor”. Neměla by tedy překvapit členitost povrchu, který tvoří ze 43,3% hory, 30,3% kopce a 26,4% nížiny. Nejvyšší horou je Gran Paradiso, jedna z nejsnadněji dostupných čtyřtisícovek v Alpách (4061m), pramení zde řeka Pád (italsky Po), existuje zde více území s chráněným statutem zabírající více než 7,6% z celkové rozlohy regionu.

Úřední řečí je italština, můžete se zde ale setkat i s dalšími 5 méně známými, nicméně zdomácnělými jazyky. Více než 2,3 mil obyvatel zde mluví jazykem Piemontese (piemonštinou), v blízkosti Cunea, Germanasca a Val Susa můžete slyšet jazyk Ocitano. V částech Val Sangone, Valli Orco a Saona určitě zaznamenáte Francoprovenzale naopak franzouzštinu jen v Alta Val Susa a Val Pellice. Jazyk Walser vás bude provázet u hranic se Švýcarskem a ve Valle d'Aosta. Počet a rozdílnost jazyků v celém regionu je důsledkem dlouhé a rozmanité historie sahající až do pozdního neolitu, ze které pochází první důkazy osídlení oblasti. Území regionu postupně obývaly kmeny Keltů a Taurinů, později mu vládli Římané, Burgunďané, Bizantynci, Longobardé, Frankové, Uhrové až nakonec bylo začleněno do Sardského království, ze kterého v roce 1861 vzniklo Království Italské. Od roku 1946 je Piemont součástí Italské Republiky.

Pestrý historický vývoj oblasti se odráží v jisté uzavřenosti místních obyvatel, která, pokud se vám podaří dostat pod jejich ochrannou slupku, zmizí a najdete v nich milé, vstřícné a velmi srdečné bytosti.

Ekonomika regionu patří mezi 4 nejvíce rozvinuté v Itálii. Mohlo by se zdát, že nejvyšší podíl bude mít vinařství a turistika, pravdou však je, že důležitější je průmysl, konkrétně zde mají sídlo tři firmy s celosvětovou působností (Fiat, Ferrero a Olivetti).

Vinnou révu zde vysadili již Řekové, historie vinohradnictví je tak opravdu dlouhá. Piemont je regionem s největším počtem vín zařazených do nejvyšší apelační skupiny DOCG a vína získala věhlas po celém světě. Bez ostychu lze, že se zdejší vína řadí mezi nejlepší na světě.

Nejvýznamější vinařské podoblasti jsou zcela určitě Barolo, Barbaresco, Roero a Gavi. Těm přísluší nést označení DOCG. Můžete se setkat ale i s dalšími víny nesoucí toto označení, jsou to Asti spumante, Barbera d'Asti, Barbera del Monferato Superiore, Brachetto d'Acqui, Dolcetto Diano d'Alba, Dolcetto di Doliani Superiore, Dolcetto di Ovada Superiore, Erbaluce di Caluso, Gattinara a Ghemme. Vín s nižším označením DOC je řada, za zmínku jistě stojí Colli Tortonesi, Freisa nebo Verduno Pelaverga. V dnešním článku vám přinášíme podrobnosti k nejvýznamnějším podoblastem.

Podoblast  Gavi se nachází v centrální části údolí Val Lemme, patřícím do okresu Alessandria v jižní části regionu, nedaleko hranic s Ligurií. Blízkost moře i alpských masivů má blahodárný vliv na vinnou révu. Zimní období zde bývají poměrně chladná, jara a podzimy deštivé, léta slunečná a velmi teplá s vysokými teplotními rozdíly mezi dnem a nocí.

První písemné zmínky o osídlení  této oblasti pochází z roku 117 před Kristem, kdy toto území obýval kmen Cavaturini. Není proto vyloučeno, že současný název pochází právě z názvu prvních osídlenců Cavium – Gavium, Gavio – Gavi. 

Vinná réva se zde pěstuje od pradávna a díky kupcům, projíždějícím oblastí dále za obchodem, se místní výborné víno rozšířilo a stalo oblíbeným i v zemích daleko ve vnitrozemí i za mořem. Až do roku 1974 bylo známé pod svým odrůdovým názvem – Cortese. Od 70. let minulého století, kdy se italský apelační systém začal rozvíjet, jej můžeme znát pod názvem Cortese di Gavi, nebo zjednodušeně Gavi. Od roku 1998 již nese nejvyšší označení a jednotný název Gavi DOCG. Apelace Gavi DOCG se skládá z 11 obcí, kterými jsou: Bosio, Capriata d'Orba, Carrosio, Castelletto d'Orba, Francavilla Bisio, Gavi, Novi Ligure, Parodi Ligure, San Cristiforo, Serravalle Scrivia a Tassarolo. Vinicemi je pokryto 54000 ha půdy, z nich pouze 1400 ha je určených pro výrobu vznešeného bílého vína Gavi. Roční produkce činí cca 10 milionů lahví zlatavého a delikátního vína. Více než 150 vinařství, od větších, přes menší až po ty úplně nejmenší pečuje o své vinice a snaží se vyrobit víno, které bude hodno nejvyššího označení jakosti. Gavi je víno, ve kterém se odráží nezaměnitelný ráz krajiny s těžko uvěřitelnými pitoreskními obrazy, v každém ročním období vypadajícími jako kouzelná pohádková knížka. Pokaždé, když se na ni zadíváte, uvidíte rozmanitost barev, ucítíte vůni moře a vlasy vám pročeše lehký vánek z hor.

Víno s názvem Gavi pochází výhradně z hroznů odrůdy Cortese, má minimální obsah alkoholu 10,5%. Barva je světle žlutá až žlutá se zelenkavými odlesky, vůně delikátní s tóny čerstvého ovoce, chuť suchá, plná, osvěžující a harmonická. Délka a způsob zrání není určen, většinou vinaři produkují svěží vína, zrající jen několik měsíců v nerezových tancích. Můžete se setkat i s víny, která zrála nějaký čas v dřevěných sudech, zároveň také se šumivou podobou buď pod názvem frizzante, případně spumante. Gavi je charakterizováno jako víno svěží, hodí se ideálně jako aperitiv, díky své vyšší kyselince skvěle doplní mořské plody a ryby, vyvážeností chuti je vhodné i k bílým masům.

Podblast Roero leží severně od města Alba, které je vstupní branou do Barola a Barbaresca. Právě z Alby stačí vyjet na druhou stranu, překročit pomyslnou dělící čáru, tvořenou řekou Tanaro a ocitnete se v Roeru (levý břeh). Místo je to čarokrásné, jako by snad ani neleželo pouhých 20 km od rozlehlých kopců Barola. V Roeru jsou kopce menší, o to však příkřejší. V půdním profilu převažuje písčité podloží a při důkladnějším průzkumu pochopíte, že stopy po mořském dnu, kterým tato oblast dříve byla, jsou patrné dodnes a jednoduše rozpoznatelné pouhým okem. V půdě se nachází fosílie mořských živočichů a mušlí jedna vedle druhé. Pokud se nebudete zdráhat a ochutnáte kus hlíny, pochopíte, proč jsou místní vína tolik odlišná a jedinečná. Salinita, obsažená v půdě jim dává nezaměnitelnou chuť a svým způsobem i pečeť na původ z této oblasti.

Roero se skládá z 23 obcí, největší z nich je Bra, považováné za hlavní město oblasti s historií sahající do 10 st.n.l. V Roeru člověka obklopí nespoutaná a téměř by se dalo říct divoká příroda. Úchvatné pískovcové skály Rocche di Santo Stefano jsou nádhernou podívanou a přímo vybízí k bližšímu prozkoumání. Za návštěvu stojí i malebné Santo Stefano Roero, ležící v nadmořské výšce 330 m.n.m. Když se vyšplháte po klikaté cestě až na úplný vrcholek k místnímu kostelu, budete odměněni úžasným výhledem do okolní krajiny. Rozsáhlé lesy Roero řadí mezi významná naleziště vzácných a mezi gurmány vysoce ceněnými bílými lanýži.

Mezi víny si tu můžete vybírat dle libosti, je jich celá řada. Dominují jim dvě hlavní odrůdy, bílý Arneis a červené Nebbiolo. Prestižní bílé víno z autochtonní odrůdy Arneis, s nejvyšším apelačním označením DOCG se jmenuje Roero Arneis. Typická pro něj je lehká salinita společně s minerální stopou a elegantní kyselinou v dochuti. Červené Roero DOCG pochází vždy z hroznů Nebbiolo a má mnoho tváří i podob. Od středně plných a svěžích vín, až po vyzrálé a opulentní Roero Riserva, které se může měřit dokonce se slavnějším Barolem či Barbarescem. Setkáte se tu také s jemně perlivým červeným vínem Birbet lehce nasládlé chutě. Místní jej nazývají vínem oslav, svojí lahodnou a nekomplikovanou chutí lahodí nejen ženám a výborně doprovodí třeba sladké dezerty. Najdete zde i vína Barbera d´Alba, oblast její produkce zasahuje také sem. K pěstovaným autochtonním odrůdám patří bílá Favorita, z mezinárodních odrůd se oblibě vinařů těší bílé Chardonnay a červený Cabernet.

Podoblast Barbaresco bývá někdy neprávem opomíjená, skrytá ve stínu svého slavného souseda Barola. Vzdušnou čarou od sebe obě obce dělí pouze 20km. Rozkládá se na území obcí Barbaresco, Neive, Treiso a San Rocco Senodelvio (část obce Alba). V současné době činí celková plocha vinic 685 ha, ze které celkem 120 producentů vyprodukuje 6 mil lahví a podobně jako pro Barolo smí vinaři k jeho výrobě použít pouze 3 klony odrůdy Nebbiolo – Michet, Lampia a Rosé. 

Způsob vinifikace je určen zákonem. Podle aktuálního znění musí vína, aby mohla nést název Barbaresco, zrát nejméně 26 měsíců, z toho nejméně 9 měsíců v dřevěných sudech. Pro kategorii „riserva“ činí délka zrání celkem 48 měsíců. Minimální obsah alkoholu představuje 12,5%.

Název obce i vína samotného je, jak už to bývá, zahalen tajemstvím a opředen legendami. Jedna z nich hovoří o tom, že může pocházet od barbarských hord, které přivodili zánik Říše Římské. Z názvu Barbaritium, později Barbariscum, vzniklo dnes známé Barbaresco. Až do konce 19. století však víno z Barbaresca bylo výrazně odlišné od toho současného, jeho chuť byla nasládlá až sladká, někdy bylo dokonce šumivé. Vinaři jej často smíchávali s aromatickými odrůdami bílých vín. Charakter vína ve své dnešní podobě, je známý přibližně od roku 1890, podobně jako Barolo. V roce 1966 bylo zařazeno do kategorie DOC a později, v roce 1980 získalo nejvyšší kategorizaci DOCG. Všeobecnou známost a ohlas získalo díky působení Angela Gaji a Bruna Giacosi, kteří jej od 60. let minulého století neúnavně propagovali po celém světě.

Barbaresco je elegantní, hřejivé a podmanivé, má intenzivní, zářivou barvu s rubínovými tóny, někdy přecházejícími do granátových a oranžových odlesků. Buket je velmi povzbudivý s ovocnými a květinovými tóny připomínající maliny, džem z červených plodů, pelargonie, fialky, ale také zelený pepř, skořici, muškátový oříšek, seno, pražené ořechy, vanilku a občas také anýz. Je určeno pro střednědobé zrání. Svého vrcholu dosahuje mezi 5-10 rokem, může být ale i opravdu dlouhověké. Zjednodušeně jej lze rozdělit na dvě skupiny. První, tzv. tradiční, zrající ve velkých sudech a druhou, tzv. moderní, zrající v barikových sudech.

V porovnání s Barolem musíme zmínit několik podstatných rozdílů. Vinice pro Barbaresco jsou situované blíže řece Tanaro. Tato poloha má díky vyšší vzdušné vlhkosti i teplotě téměř „přímořský“ charakter, což umožňuje dřívější dozrání hroznů při stejné plnosti. Fermentace bývá kratší a taniny ve výsledném víně nejsou u mladého Barbaresca tak silné jako u mladého Barola. Víno si tak lze dopřát podstatně dříve. Správné uložení do sklepa s přihlédnutím k charakteru vína mu ale rozhodně prospěje.

Podoblast Barolo leží jihozápadně od města Alba s centrem v obci stejnojmenného názvu, Barolo. Na první pohled upoutá odlišným rozložením proti jiným. Najdete ji na dlouhém hřebeni uzavírajícím celé údolí. Okolní krajina střežená mnoha středověkými hrady je hrdá, přitom uklidňující a malebná. Historické kořeny místa nejsou zcela podložené, předpokládá se, že bylo osídleno již v prehistorii. O keltsko-ligurských kmenech, Římanech a Barbarech existují doložené zmínky. Ani původ názvu není jednoznačný. Nejpravděpodobněji pochází z keltského „bas reul“. V roce 1200 bylo zapsáno do matriky v Albě jako Villa Barogly. Po roce 1600 vystupovalo pod dvěma názvy – Barollo a Barrolo.

Vinice pro Barolo DOCG se rozkládají na území 11 obcí, jsou to Cherasco, Diano d´Alba, Grinzane Cavour, La Morra, Monforte d'Alba, Novello, Roddi, Verduno, Barolo, Castiglione Falletto a Serralunga d'Alba. Celková rozloha vinic je přibližně 1400ha. Terroir oblasti je skvěle vyvážen a dokáže vínům vetkat plnost, lahodnost i nezaměnitelný projev. Klima se vyznačuje poměrně tuhými zimami s častými sněhovými přeháňkami, jara i podzimy jsou proměnlivé, léta pak průměrně teplá s mírnými srážkami bouřkového typu, občas také s poměrně silným krupobitím. Vznik podloží spadá do třetihor a začátku čtvrtohor, severní část přesněji do miocénu a oligocénu, jižní do neogénu. Obce Castiglione Faletto a Monforte d´Alba leží na vápenato-písčitých slínech, Serralunga d´Alba na písčitých slínech, pro Barolo a La Morra jsou typické modré slíny. Rozdíly mezi víny z různých tratí a poloh jsou při organoleptickém hodnocení velmi dobře zřetelné.

Vína s označením Barolo pocházejí z hroznů modré odrůdy Nebbiolo. Ta se vyznačuje velkou morfologickou variabilitou s odlišnými produkčními i vjemovými charakteristikami. Existuje v celé řadě klonů, z nichž pro Barolo jsou přípustné pouze Michet, Lampia a Rosé. Má velký kompaktní hrozen pyramidálního tvaru, středně velké, kulovité bobule s pevnou, ojíněnou slupkou tmavě fialové barvy, šťavnatou dužinu se sladkou, příjemně navinulou chutí. Je velmi náročná na pěstování, má nízkou výnosnost a dlouhou dobu vegetace. Daří se jí nejlépe na severně položených pozemcích, svědčí jí i kopcovité oblasti, které však musí být dobře prosluněné. Dává vyniknout charakteru a umístění vinice, je citlivá na teplotní výkyvy. Jednotlivé ročníky proto bývají značně odlišné.

Pravidla pro zpracování a zrání jsou přesně stanovena a jejich dodržování pravidelně kontrolováno. Doba zrání musí trvat nejméně 3 roky a počítá se od 1. ledna roku následujícího po sklizni. Z toho nejméně 2 roky v dubových nebo kaštanových sudech. Vinaři používají jak barikové, tak i velké sudy různých objemů. Vína plná, moderního stylu pochází z barikových sudů, klasická, elegantní vždy ze sudů větších objemů. Vína s označením Barolo Riserva zrají celkově 5 let, z toho nejméně 3 roky v dřevěných sudech.  

Ve slovníčku znalců patří Barolo mezi pojmy nejdůležitější. Je aristokratické, ušlechtilé, elegantní i vyzývavé, často nepřístupné, vždy však nezaměnitelné.

Ať už navštívíte kteroukoli z uvedených oblastí, jisté zůstane jedno. Kombinace vína, jídla a malebné krajiny ve vás vzbudí neodolatenou touhu prozkoumat tento region co nejblíže, vracet se znovu a znovu, objevovat kouzlo prastarých vesniček, ochutnávat vína ještě nepoznaná a jídla dosud neochutnaná. Bude vás přitahovat magickou silou a navždy zůstane vrytý do vašeho srdce.