Vína 19 Crimes

 

V období 17. a 18. století bylo transportováno z UK do Austrálie cca 162.000 mužů a žen, kteří byli odsouzeni a vyhoštěni ze země za porušení nejméně jednoho z 19 zločinů. Vína 19 crimes vznikla jako připomínka těchto vězňů, poslaných na devastované ostrovy kolonizované Austrálie.

„19 Crimes“ je značka vytvořena na skutečných příbězích těchto zločinců, kteří se smířili se svým osudem a pokud si stáhnete aplikaci, při načtení etikety začne vyprávět svůj příběh.

 

Korky jsou očíslované od 1 do 19 a na každém je napsán jeden zločin. Velmi mě zaujal zločin “vydávání se za Egypťana” :-) Motivovalo mě to natolik, že jsem věnovala čas tomu, abych si něco o těchto zločiněch přečetla. Zajímavé je také spojení Kalifornského rapera Snoop Dogg se značkou 19 Crimes. Jeho tvář ja na červeném i růžovém vínu.

To, proč je mezi řadou kriminálníků, nechám, abyste si vyhledali sami :-)

Musím říci, že koncept 19 Crimes je vlastně pěkné spojení zajímavých vín, které člověka motivují k studiu historie. Škoda, že do Čech se dováží jenom 5 vín. 

Dostala jsem příležitost ochutnat tato zajímavá vína, jež jsou originalní nejen svou chutí, ale i “mluvící” etiketou. Jako první jsem ochutnala Banished dark red 2018. Jedná se o cuvée, kde převažuje odrůda Syrah. Víno temné barvy, aroma syrupu z lesních plodů, chuť plná, hřejivá s tóny třešní srdcovek, švestkových povidel a lehce kořeněnou dlouhou dochutí. 

Víno hodnotím 90 body.

 

Další víno ze série #19crimes je The Uprising 2019, červené víno, které zrálo z části v sudech po rumu a je tvořeno odrůdami Shiraz, Cabernet Sauvignon and Grenache. Při prvním nádechu cítíme silné aroma ostružinového džemu, černého rybízu a třešní. Chuť je mohutná, svíravá s tóny koření, především badyánu, Cherry a lehkým kouřovým podtónem. Není lehké hodnotit toto víno, které je opravdu jedinečné. 

Nechám se unést emocemi a ohodnotím jej 89 body.

 

 

Dalším vínem, které jsem ochutnala bylo Chardonnay 2018. Barva zlatavá, aroma exotického ovoce a sladkého koření. Chuť plná, podbízivá, s tóny sušené papáji, manga a výraznými dřevitými tóny. Zcela evidentně víno bylo obohaceno až příliš dřevěnými chipsy. První lok se zdá být i zajímavý, u druhého opadá nadšení a začíná nuda. Na slepo bych jej zařadila do Chile, protože z mého pohledu tuto chuť očekávám od chilského vína, nikoliv australského. Je to škoda, protože červená vína mě bavila až do poslední kapky v lahvi. Bodovat jej raději nebudu. Pokud ale má někdo rád tento druh vína, jistě zklamán nebude.

 

S odstupem několika měsíců jsem zakoupila další víno, tentokrát Cabernet Sauvignon 2019. Víno rubínově červené barvy, aroma rybízu, višní s jemným květinovým nádechem. Chuť je šťavnatá s tóny černého a červeného rybízu, višní v čokoládě a jemně kořeněnými tóny v dochuti. Oproti předchozím vínům jsem trochu zklamaná. Víno je dobré, ale ničím nezaujme. Ideálně si jej dokáži představit trochu podchlazené, na 14-16 °C k letnímu grilování na zadradě. 

Hodnotím 85 body.